Genezen van kanker, een persoonlijk verhaal

Peter’s blog over gezondheid, vitaliteit en mensontwikkeling
22-12-2013

Dinsdag 14 december 2010, Rijnstate ziekenhuis Arnhem: wat begon als een onschuldig plekje op mijn tong, verandert binnen enkele seconden in een nachtmerrie. Ik zit net in mijn stoel als de KNO arts vol mededogen zegt: “ik heb slecht nieuws voor u, het is kwaadaardig”. Het dringt niet tot me door, ik heb de neiging achterom te kijken, alsof hij het tegen iemand anders heeft. Ik zie de ontzetting op het gezicht van mijn vrouw en denk, dit kan niet waar zijn, als ik ergens 100% vertrouwen in had dan was het mijn lichaam. Toen het slechte nieuws eenmaal tot mij was doorgedrongen, was mijn eerste gedachte, “ik ga dood”. Ondanks mijn medische achtergrond (medisch bioloog) neemt de emotie het over en zodra ik het mijn kinderen vertel stort ik in. Ik heb het gevoel dat ik met mijn eigen einde nog kan leven, maar dat mijn vrouw en kinderen hun man en pappa moeten missen, dat ik mijn toekomstige kleinkinderen niet zal meemaken… Na enkele dagen neemt de doelgerichte positieve Peter het roer weer in handen. Via LinkedIn vraag ik collega’s om hulp en advies. Ik ontvang mooie reacties, ook van enkele collega’s die zelf kanker hebben gehad en er nog steeds zijn. Ik krijg weer een beetje moed. Dan krijg ik van iemand de tip: “Lees het boek van Dr. David Serban Schreiber – Antikanker – het zal je leven veranderen” en inderdaad, dat heeft het gedaan.

 

SchreiberbookIn zijn boek onthult arts en onderzoeker David dat hij zelf kanker heeft gehad en hoe hij de ziekte te lijf is gegaan door niet alleen de reguliere behandeling te ondergaan, maar ook zelf op andere manieren zijn lichaamseigen verdedigingsmechanismen te mobiliseren en te versterken. Hij overleeft een agressieve hersentumor meer dan 20 jaar, nu raak ik echt geïnteresseerd. Hij beschrijft in heldere taal dat van de 100.000 miljard cellen in ons lichaam er dagelijks cellen ontsporen en kunnen uitgroeien tot kankercellen, maar dat het lichaam deze cellen adequaat opspoort en onschadelijk maakt. Iedereen heeft dus kankercellen, maar pas als de verdedigingsmechanismen van ons lichaam falen, kan er een tumorgezwel ontstaan (dit kan 10-tallen jaren duren). Dat ons afweersysteem faalt, komt volgens hem hoofdzakelijk door factoren waar we zelf controle over hebben: roken, overgewicht, industriële voeding, weinig bewegen en psychische trauma’s veroorzaken 70% van alle gevallen van kanker. Hij onderbouwt zijn stellingen met gedegen wetenschappelijke publicaties en inspirerende voorbeelden van traditionele culturen waar bepaalde kankervormen niet of nauwelijks voorkomen.

 

Ik verslind zijn boek en krijg het gevoel dat ik zelf invloed kan uitoefenen op mijn genezingsproces, ik hoef geen slachtoffer meer te zijn. Ik besluit al zijn adviezen op te volgen zoals het eten van “antikanker nutricijnen”, voedingsmiddelen die gewoon bij de supermarkt te koop zijn (bijvoorbeeld kurkuma, groene thee, broccoli, knoflook, frambozen, lijnzaad) en mijn levensstijl te veranderen. Een lang gekoesterde wens om lichaam en geest meer in balans te brengen ga ik eindelijk vervullen: ik ga yoga doen. en mediteren leert me om aandacht te schenken aan mijn binnenwereld. Ook maak ik een map aan op mijn computer, getiteld “Peter is beter”, waarin ik alles verzamel wat me kan helpen te genezen. Ondertussen lees ik alles wat ik kan vinden over mijn vorm van kanker, ik begin me een expert te voelen en een volwaardige gesprekspartner voor mijn artsen. Ze stellen radiotherapie voor en ik neem hun voorstel in ontvangst en ga me beraden. Na een second opinion in het Antoni van Leeuwenziekenhuis ga ik akkoord. Het wordt een emotionele kerst met mijn gezin en familieleden, iedereen leeft mee en bidt voor mijn genezing. In de eerste week van januari start de behandeling. Bij elke bestraling visualiseer ik hoe de stralen mijn kankercellen vernietigen en na een paar weken is het gezwel volledig verdwenen. Echter, na 4 weken begint mijn keel te verbranden, ik slik morfinepillen tegen de toenemende pijn en omdat ik niet meer kan eten krijg ik vloeibare voeding. Aan het einde van de therapie ben ik volledig geveld en lig de meeste tijd op bed, uitgeput en suf van de morfine, 13 kilo afgevallen en mijn verbrande mond en keel vol met infecties. In de zomer van 2011 ben ik weer wat aangesterkt en ga ik met mijn gezin op vakantie. Ik heb wel wat hoofdpijn klachten en soms verlies ik mijn evenwicht. Na de zomer blijkt dat ik een meningioom heb, een goedaardige maar grote tumor die op mijn rechter kleine hersenen drukt. In februari 2012 word ik hieraan geopereerd. Het herstel duurt 3 maanden, waarna ik eindelijk weer yoga kan gaan doen en door middel van familieopstellingen leer ik mijn ziekte te accepteren en me over te geven aan de uiteindelijke uitkomst van het genezingsproces. In een speciale sessie ga ik “het gesprek aan” met mijn keel, het gebied waar de kwaadaardige tumor zich manifesteerde. Het inzicht komt dat ik zoveel aan mijn keel heb te danken – mijn communicatie is altijd mijn grootste kwaliteit geweest – dat ik maar eens liefde moet geven aan dit orgaan. De eerste gedachte is, ik moet gaan zingen, maar ja, zingen is nou niet mijn sterkste kant. Dan komt het idee boven om mantra’s te gaan zingen. Al gauw vind ik op internet een plek waar ik dat wekelijks kan doen. Door het zingen gaat de energie bij me stromen, ik voel me er goed bij.

 

Zondag 6 oktober 2013, Loenen.
Sri Vasudeva houdt een lezing over “Healing”. Zijn pleidooi om de wijsheid van de natuur in te zetten door bewust voeding tot je te nemen met grote genezende en preventieve kracht, dat is wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Wat vooral binnenkomt is het inzicht dat het voor genezing heel belangrijk is om je eigen genezend vermogen (de “innerlijke dokter”), te mobiliseren.

 

Donderdag 10 oktober 2013, Westervoort.
Geïnspireerd door de lezing begin ik te reflecteren op mijn genezingsproces. De essentie hiervan heb ik hieronder samengevat. Als je al gezond bent en wilt blijven, begin je bij punt 3.

 

1 – Neem je verdriet en emoties serieus, je mag rouwen. Tussen de emoties zijn er momenten van rationaliteit, gebruik ze om na te denken.Vraag en ontvang emotionele en praktische hulp van familie, vrienden, collega’s.

2 – Maak de switch in je bewustzijn van slachtoffer van de ziekte, naar een belangrijke speler in je genezingsproces.
Leer alles over je ziekte wat je kunt vinden, vraag als het kan ook hulp aan iemand die medisch geschoold is. Ga het gesprek aan met je artsen over de diagnose en behandelmogelijkheden, ga voor een 2nd opinion. Besluit samen met vrienden en familie welke behandeling jij kiest.

3 – Mobiliseer en versterk je eigen genezend vermogen:
Stel positieve doelen en visualiseer jezelf als een gezond en volledig genezen persoon.
Verander je voedingsgewoontes op basis van de hieronder genoemde boeken.
Ga een nieuwe liefdevolle relatie aan met je lichaam, o.a. yoga kan je daarbij helpen.
Zoek heling voor de psychische wonden uit je verleden (pak de grote thema’s aan waar je in jouw leven voortdurend tegen aanloopt).
Verander je levensstijl, bedenk wat echt belangrijk voor je is in dit leven en ga ervoor (gezin, je droom, etc.).
Contempleer over de positieve keerzijde van je ziekte. Welke levenslessen heb je geleerd door de ziekte, hoe sta je nu anders in het leven?
Als je hiervoor open staat, maak stappen in je spirituele ontwikkeling, ga naar binnen en vraag om antwoorden op je vragen.

4 – Accepteer en wees dankbaar voor alles wat komt.

 

Referenties:

beliveaubook– Antikanker, een nieuwe levensstijl.
David Servan-Schreiber – Eten tegen kanker, De Rol Van Voeding Bij Het Ontstaan Van Kanker. Richard Béliveau, Denis Gingras

– Eten tegen kanker kookboek.
Richard Béliveau, Denis Gingras. – Placebo, salvation lies within. Arjen Lievers.

 

 

 

*ga naar https://www.lifeforceyoga.nl/Peterblogovergezondheidenpersoonlijkeontwikkeling_voedingstabel_20131222.pdf voor alle details over de voeding tips uit de boeken van Schreiber en Béliveau.