Yoga bijscholing en training

LF logo 250

begeleiding bij bewegingsbeperking arm en schouder
herstel-yoga bij kanker instructie

Yoga bijscholing en training

Herstel-yoga bij kanker

Ben jij yogadocent of zorgverlener met yoga ervaring? Wil je kennismaken met herstel-yoga bij kanker en ontdekken wat dit voor mensen met kanker kan betekenen? We bieden jaarlijks bijscholingen (1-2 dgn.) in het bijscholingsinstituut Zweiersdal,  zie de agenda.

10-daagse specialisatie herstel-yoga bij kanker

Ben jij een ervaren yogadocent die op professionele wijze mensen met kanker of chronische ziekte wil begeleiden naar meer gezondheid en een grotere kwaliteit van leven? Wil jij stevige medische kennis combineren met de wijsheid van yoga om de kwaliteit van leven van mensen met kanker te verbeteren?  Op 5 oktober ’24 start voor de 4e keer de  erkende 10-daagse cursus herstel-yoga bij kanker. De specialisatie herstel-yoga bij kanker is erkend door de stichting yoga en kanker en de beroepsvereniging van yogadocenten (VYN). Na de specialisatie kan men zich aansluiten bij het kwaliteitsregister yoga bij kanker en wordt men opgenomen in de verwijsgids van Integraal Kanker centrum Nederland (IKNL). Hieronder kun je artikelen en documenten lezen en downloaden over herstel-yoga bij kanker.

Opleidingsbrochure '23-24    Tijdschrift voor Yoga, febr.'24    Tijdschrift voor Yoga, mei.'24

De 10-daagse specialisatie is ontwikkeld door Dr. Peter Haima, ervaringsdeskundige, medisch bioloog en yoga & mindfulness docent met medewerking van meerdere specialisten, waaronder Dr. Ines von Rosenstiel, Integrative Oncology specialist in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis.

Praktische zaken

 • Data (gewijzigd!): 2024: 5, 6 okt. en 9,10 nov.
  2025: 11,12 jan.;  15,16 maart; 17 mei en 18 mei (optioneel)
  7 juni (afstudeer-dag)
 • Locatie: Life-Force Yoga, mindfulness en gezondheid
  Uitterweert 2, 6932 ML Westervoort
 • Investering: €1525,- excl. 21% btw.
 • Voor VYN leden erkend
 • Sluitingsdatum van inschrijving: 5 september 2024
 • Aantal deelnemers: maximaal 13
 • Je inschrijving is definitief na een aanbetaling van €125

Inhoud van de specialisatie

In deze specialisatie krijgt je alle benodigde kennis, kunde en ervaring om mensen met kanker en chronische aandoeningen te begeleiden. Theoretische onderwerpen die aan bod komen geven de noodzakelijke kennis en inzicht om Yogalessen samen te stellen die veilig en effectief zijn.

De volgende theoretische onderwerpen komen aan bod:
Biologie van kanker & chronische aandoeningen
Biologie van het immuunsysteem, stress en ontspanningsresponse
Biologie van de ademhaling.
Biologie en psychologie van Herstel-Yoga in relatie tot kanker en chronische aandoeningen
De mens met kanker: ziekteverloop, diagnose, voor en na behandelingen, klachten en bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen.

In de specialisatie ervaar je en leer je alle mind-body technieken in de volgende hoofddomeinen:
Bewegen (asana’s)
Ademhaling
Mindfulness/meditatie
Ontspanning
Compassie
Helende klanken
Visualisaties

Daarnaast leer je om een professionele intake af te nemen (anamnesegesprek en privé yogasessie) om de behoeften, mogelijkheden en beperkingen van een cliënt in kaart te brengen. De gegevens die je zo verzamelt over de gezondheid van de cliënt zijn gevoelig en verdienen extra bescherming vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).  Hoe je dit doet en hoe je  AVG proof kunt  terug rapporteren aan artsen (indien gewenst) krijgt ook veel aandacht in de training.

Erkenningen van de specialisatie, aansluiting bij het kwaliteitsregister

Erkenning door de Vereniging van Yogadocenten Nederland (VYN).
Deze 10-daagse specialisatie is erkend door de Vereniging van Yogadocenten Nederland (VYN).

Erkenning door het kwaliteitsregister yoga bij kanker
De specialisatie Herstel-Yoga bij kanker en chronische ziekte is erkend als geaccrediteerde oncologische specialisatie door het kwaliteitsregister Yoga en kanker1. Als je de specialisatie met goed gevolg hebt afgerond dan kun je je bij het register aansluiten.

Erkenning door IKNL-verwijsgids kanker
Vanuit het kwaliteitsregister wordt men automatisch opgenomen in de IKNL verwijsgids bij kanker. Hiermee kunnen artsen en oncologische netwerken mensen met kanker doorverwijzen en zijn de docenten vindbaar voor mensen met kanker.

Toelatingseisen

Als je aan deze specialisatie wilt deelnemen kun je motiveren dat je voldoet aan onderstaande criteria.
> Afgeronde opleiding tot Yogadocent.
Docent heeft een Yogadocenten opleiding gevolgd van 200 - 500 uurs bij voorkeur bij een Hatha-Yoga docentenopleiding erkend door de Beroepsvereniging Yogadocenten Nederland (VYN) of Yoga Federatie van de Nederlandstaligen in België (YFN) of de SYN of opgeleid tot Iyengar- of Raja of Dru yogadocent.
- OF yogadocent heeft een Yoga Alliance teacher certificaat van minimaal 200 uren en kan daarnaast veel kennis en ervaring aantonen.
> Ruime ervaring in asana’s, pranayama’s en meditatie
> Werkervaring in het geven van yoga groepslessen (indicatie 2 jaar of 250 lesuren).
> Affiniteit met kanker en chronische aandoeningen
> Medische basiskennis
Docent beschikt over een zekere mate van medische basiskennis en kennis van de reguliere geneeskunde. Dat is niet alleen van belang om de gezondheid van de patiënt goed te kunnen beoordelen, maar ook om te overleggen met de artsen en andere zorgverleners. Docenten die lid zijn van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) of Yoga Federatie van de Nederlandstaligen in België (YFN) voldoen automatisch aan deze eis omdat dit een onderdeel is van de erkende Yogadocenten opleiding:
- Anatomie: Kennis en inzicht in structuren van lichaamsdelen en wat hun onderling verband is:
het hart en vaatstelsel, de spijsvertering, bloed en de ademhaling, het zenuwstelsel en de zintuigen, het hormonaal systeem, het bewegingsapparaat en de huid.
- Fysiologie: Kennis en inzicht in de functies van de verschillende lichaamsdelen, weefsels, organen en cellen.
- Psychologie: Kennis en inzicht in de persoonlijkheid van de mens, ontwikkelingsfasen en kenmerken.

Voor dat men zich definitief kan inschrijven is er een intakegesprek waarin men bovenstaande kan toelichten.

Gezondheidsworkshops en lezingen

“Leren hoe je op eigen kracht je gezondheid en kwaliteit van leven kunt verbeteren”. Met dit thema organiseren we diverse workshops, lezingen, trainingen en speciale lessen. Het is ook mogelijk om een workshop op maat te geven of om een lezing te boeken. Medisch bioloog en yoga & mindfulness trainer dr. Peter Haima is een inspirerend en gepassioneerd spreker over zijn missie: “Mensen leren hoe ze zelf hun lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen verbeteren, zodat iedereen de best mogelijke versie van zichzelf kan zijn.”

Ben je geïnteresseerd, bekijk dan eens deze video. Veel lezingen kun je hier terugkijken (videos en presentaties).
Om Peter te boeken als spreker, neem contact met ons op via het contactformulier.

zie https://life-force.nl/lezingen-terugkijken-peter-haima/