

Scholing en workshops
Verdiep je kennis en skills op het gebied van yoga, mindfulness, gezondheid en mind-body methodes. Voor gezondheidsprofessionals en yogadocenten. Ook verzorgen wij lezingen op uitnodiging.
Geplande trainingen:
Bijscholing herstel-yoga bij kanker, 2 dagen. 26 maart en april, zie hieronder voor meer details.
Specialisatie herstel-yoga bij kanker, 10 dagen. Start op 1 oktober, zie hieronder voor meer details.
Mindfulness & Compassie voor Yogadocenten, 5 dagen. Start op 5 nov, zie hieronder voor meer details.
Bijscholing herstel-yoga bij kanker
Ben jij yogadocent en wil je je bijscholen in het geven van herstel-yoga bij kanker of chronische aandoeningen? We bieden jaarlijks de bijscholing herstel-yoga bij kanker (1 of 2 dagen), erkend door de beroepsvereniging (Vereniging Yogadocenten Nederland) met opleidingspunten. De bijscholingen worden gegeven in samenwerking met Zweiersdal bijscholingen. Zie de website van Zweiersdal voor de data.
Geaccrediteerde Specialisatie Yoga bij kanker & chronische ziekte
Wil je verder en je echt oncologisch specialiseren? Op 1 oktober ’22 start de nieuwe geaccrediteerde 10-daagse cursus herstel-yoga bij kanker en chronische ziekte (zie hier voor meer info en aanmelding). De specialisatie yoga bij kanker en chronische ziekte is erkend door de Vereniging Yoga docenten Nederland als specialisatie (50 opleidingspunten). Na de specialisatie kan men zich aansluiten bij het kwaliteitsregister yoga bij kanker en wordt men opgenomen in de IKNL verwijsgids kanker.
De 10-daagse specialisatie is ontwikkeld door Dr. Peter Haima, medisch bioloog, yoga & mindfulness docent in samenwerking met meerdere specialisten, waaronder Dr. Ines von Rosenstiel, Integrative Oncology specialist in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis.
Download hier de brochure van de specialisatie.
Start specialisatie : najaar 2021
Plaats: Centrum Zweiersdal Weverstraat 65, 6862DK in Oosterbeek
Data: in 2021: 2 en 3 oktober, 13 en 14 november, 11 en 12 december en in 2022 op 15 en 16 januari, zaterdag 12 februari en zondag 13 maart.
Inhoud van de specialisatie
In deze specialisatie krijgt de docent alle benodigde kennis, kunde en ervaring om mensen met kanker en chronische aandoeningen te begeleiden. Theoretische onderwerpen die aan bod komen geven de noodzakelijke kennis en inzicht om Yogalessen samen te stellen die veilig en effectief zijn.
De volgende theoretische onderwerpen komen aan bod:
Biologie van kanker & chronische aandoeningen
Biologie van het immuunsysteem, stress en ontspanningsresponse
Biologie van de ademhaling.
Biologie en psychologie van Herstel-Yoga in relatie tot kanker en chronische aandoeningen
De mens met kanker: ziekteverloop, diagnose, voor en na behandelingen, klachten en bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen.
In de specialisatie ervaart en leert men alle mind-body technieken in de volgende hoofddomeinen:
Bewegen (asana’s)
Ademhaling
Mindfulness/meditatie
Ontspanning
Compassie
Helende klanken
Visualisaties
Daarnaast leert de docent hoe een professionele intake te nemen (anamnesegesprek en privé yogasessie) om de behoeften, mogelijkheden en beperkingen van een cliënt in kaart te brengen. Ook leert men hoe je een cliënt dossier bijhoudt en terug rapporteert aan artsen en therapeuten.
Meer informatie over de specialisatie yoga bij kanker en chronische ziekte vind je op de website van Zweiersdal Yogabijscholingen.
Erkenningen van de specialisatie, aansluiting bij het kwaliteitsregister
Erkenning door de Vereniging van Yogadocenten Nederland (VYN).
Deze 10-daagse specialisatie is erkend door de Vereniging van Yogadocenten Nederland (VYN) als specialisatie (50 opleidingspunten).
Erkenning door het kwaliteitsregister yoga bij kanker
De specialisatie Herstel-Yoga bij kanker en chronische ziekte is erkend als geaccrediteerde oncologische specialisatie door het kwaliteitsregister Yoga en kanker1. Als je de specialisatie met goed gevolg hebt afgerond dan kun je je bij het register aansluiten.
Erkenning door IKNL-verwijsgids kanker
Vanuit het kwaliteitsregister wordt men automatisch opgenomen in de IKNL verwijsgids bij kanker. Hiermee kunnen artsen en oncologische netwerken mensen met kanker doorverwijzen en zijn de docenten vindbaar voor mensen met kanker. Gezondheidsworkshops en lezingen “Leren hoe je op eigen kracht je gezondheid en kwaliteit van leven kunt verbeteren”. Met dit thema organiseren we diverse workshops, lezingen, trainingen en speciale lessen. Het is ook mogelijk om een workshop op maat te geven of om een lezing te boeken. Medisch bioloog en yoga & mindfulness trainer dr. Peter Haima is een inspirerend en gepassioneerd spreker over zijn missie: “Mensen leren hoe ze zelf hun lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen verbeteren, zodat iedereen de best mogelijke versie van zichzelf kan zijn.” Ben je geïnteresseerd, bekijk dan eens deze video. Veel lezingen kun je hier terugkijken (videos en presentaties) Om Peter te boeken als spreker, neem contact met ons op via het contactformulier.
1 Het kwaliteitsregister Yoga en kanker is een initiatief van de stichting Yoga en Kanker. Het register is erkend door de IKNL-verwijsgids bij kanker.
Mindfulness & Compassie voor Yogadocenten
Mindfulness betekent bewust stil te staan bij wat je Nu ervaart, je lichamelijke sensaties, je gedachten, emoties en ademhaling. Deze aandacht brengt je in het Hier en Nu, de plek waar het leven zich afspeelt. Mindfulness betekent ook dat je aandacht vriendelijk wordt, minder kritisch en oordelend naar jezelf. Het voegt een zachte en vriendelijke houding toe aan de aandacht: mild, open, nieuwsgierig, niet oordelend, heilzaam. Mindfulness wordt daarom ook wel eens heartfulness genoemd.
Yogadocenten zijn ook gewoon mensen. Ook wij kennen de innerlijke criticus en worden soms meegenomen door zorgen en piekergedachten. M.n. de afgelopen Corona tijd met alle negatieve consequenties voor onze yogalessen en inkomen hebben een enorme impact gehad op ons welzijn. Deze bijscholing volgt de officiële mindfulness training (MBSR) en voegt daar nog dingen aan toe, specifiek voor jou als yogadocent. Je leert je bewustzijn te vergroten en milder te zijn naar jezelf met simpele en effectieve technieken. Daarnaast gaan we dit toepassen in de yoga les situatie. Je leert hoe je mindfulness en compassie kunt toepassen in je yogalessen en bent zo in staat jouw yogi’s in een helend bewustzijn te brengen en het zelf-herstellend vermogen te versterken en gezondheids- en psychische klachten te verminderen.
In deze bijscholing volgen we het officiële mindfulness trainingsprogramma, ook wel MBSR genoemd (mindfulness based stress reduction). Je krijgt hier ook een bewijs van, vaak vergoeden zorgverzekeraars deze training. Daarnaast besteden we aandacht aan ‘Compassie ’en het integreren van mindfulness en compassie in de yogales. Zie hier voor meer info en aanmelding.
[ Lees meer + ]Mildheid & compassie
Mindfulness betekent ook dat je aandacht vriendelijk wordt, minder kritisch en oordelend naar jezelf. Het voegt een zachte en vriendelijke houding toe aan de aandacht: mild, open, nieuwsgierig, niet oordelend, heilzaam. Mindfulness wordt daarom ook wel eens heartfulness genoemd. Compassie voegt daar nog iets aan toe. Het is niet alleen het vermogen je betrokken te voelen bij het lijden van een ander en het lijden van jezelf (empathie), maar ook de bereidheid daar iets aan te doen, het lijden te verlichten (actieve houding). Hoewel compassie (m.n. zelfcompassie) niet altijd makkelijk is (we kennen allemaal de innerlijke criticus) valt het wel te trainen. Het blijkt bevorderlijk te zijn voor ons psychisch en lichamelijk welzijn, het is een helende houding voor lichaam en geest. Het verzacht de impact van moeilijke situaties en ziekte en activeert positieve emoties.
MBSR
In deze bijscholing volgen we het officiële mindfulness trainingsprogramma, ook wel MBSR genoemd (mindfulness based stress reduction). Je krijgt hier ook een bewijs van, vaak vergoeden zorgverzekeraars deze training. Daarnaast besteden we aandacht aan ‘Compassie ’en het integreren van mindfulness en compassie in de yogales.
De bijscholing bestaat uit 5 lesdagen. Tussen de lesdagen door oefen je thuis dagelijks met de oefeningen die je aangereikt krijgt in een syllabus en audio opnames. Zo kun je de mindfulness technieken belichamen en beter toepassen tijdens de yogalessen. Tijdens de lesdagen bespreken we gemeenschappelijk elkaars ervaringen, zodat we elkaar blijven voeden.
Over de docent: Peter Haima
Peter (1960) is medisch bioloog en yogadocent en is zelf kankerpatiënt geweest. Hij heeft zijn eigen yogastudio en verzorgt lezingen en trainingen over yoga en medische onderwerpen en schrijft medische artikelen voor internationale bedrijven.
Peter: “In 2011 werd ik getroffen door kanker. Na mijn behandeling heb ik yoga ontdekt als helende methode om weer fit te worden en lichaam en geest in balans te brengen. Als medisch bioloog en kanker ervaringsdeskundige is het mijn passie om mensen te leren en te inspireren hoe ze op eigen kracht hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren met yoga & mindfulness. Sinds 1 januari 2014 ben ik oprichter en eigenaar van Life-Force Yoga in Westervoort. Naast yogalessen verzorg ik mindfulness trainingen, ook geef ik lezingen en trainingen over yoga en medische onderwerpen.”
Plaats: Centrum Zweiersdal Weverstraat 65, 6862DK in Oosterbeek
Data: zaterdag 5 november en zondag 20 november, zondag 11 december, zondag22 januari, zaterdag 5 februari
Tijden: 10.30-13.00 uur, van 13.45-16.30 uur.
Gezondheidsworkshops en lezingen
“Leren hoe je op eigen kracht je gezondheid en kwaliteit van leven kunt verbeteren”. Met dit thema organiseren we diverse workshops, lezingen, trainingen en speciale lessen. Het is ook mogelijk om een workshop op maat te geven of om een lezing te boeken. Medisch bioloog en yoga & mindfulness trainer dr. Peter Haima is een inspirerend en gepassioneerd spreker over zijn missie: “Mensen leren hoe ze zelf hun lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen verbeteren, zodat iedereen de best mogelijke versie van zichzelf kan zijn.”
Ben je geïnteresseerd, bekijk dan eens deze video. Veel lezingen kun je hier terugkijken (videos en presentaties).
Om Peter te boeken als spreker, neem contact met ons op via het contactformulier.