Wel of niet vaccineren tegen Corona?

Wel of niet vaccineren tegen CoronaNu het eerste vaccin is goedgekeurd en we de laatste dagen van 2020 aftellen, komt het moment waarop elke Nederlander zich kan vaccineren tegen Corona, steeds dichterbij. Familie, vrienden en kennissen stellen me regelmatig de vraag, wat vind jij ervan, moet ik me wel of niet vaccineren tegen Corona? Omdat ik jarenlang als medisch bioloog heb gewerkt en tot 2011 bij een bedrijf dat medisch DNA en RNA maakt (Eurogentec;  RNA is de grondstof van het nieuwe vaccin), hoop ik dat mijn uitleg jullie verder helpt om je eigen mening te vormen. Wat ik hieronder schrijf is mijn standpunt, weliswaar gebaseerd op  kennis van zaken, maar het is mijn mening.

Wel of niet vaccineren tegen Corona

Het nieuwe RNA vaccin

Het nieuwe vaccin is een nieuw type, een zogenaamd RNA vaccin. Aan de technologie hierachter werd  al 10-tallen jaren gewerkt, maar het is voor nu voor het eerst als vaccin tegen een virus zeer effectief gebleken (ongeveer 95% en dat is heel hoog). In dit artikel wordt  dat heel duidelijk uitgelegd.

Wat is het corona virus?

Wat is en wat doet het Corona virus, of eigenlijk Covid-19 zoals het officieel heet? Het virus is feitelijk een doosje van eiwitten met  een vetlaagje eromheen, waarin zich genetisch materiaal bevind. De genetische informatie is bij Covid-19 enkelstrengs RNA, i.t.t. dubbelstrengs DNA bij Pokken en Herpes virussen. Dat is erg belangrijk, want enkelstrengs RNA is heel instabiel, en wordt snel afgebroken. Bij infectie, injecteert het virus zijn RNA in onze cellen. Het RNA fungeert als een boodschappenbriefje, voor de eiwitfabrieken in onze cellen. De eiwitfabrieken lezen de informatie en gaan met deze informatie viruseiwitten maken, en zo vermeerdert het virus zich in ons lichaam. Ons immuunsysteem zal daar hevig op reageren, dat merk  je aan o.a. koorts.

Hoe werkt het vaccin

In het vaccin zit een heel klein stukje van dat virus RNA boodschappenbriefje, dat onze eiwitfabrieken vertelt om slechts één viruseiwit te maken. Een eiwit dat bij het virus aan de buitenkant van het doosje zit, de zogenaamde spike. Vanwege de spikes heet het virus  Corona omdat het op een kroon lijkt. Dit stukje eiwit is volkomen ongevaarlijk, want alle andere eiwitten ontbreken om een volledig virus te maken. Maar ons lichaam herkent het meteen als lichaamsvreemd en gaat ons immuunsysteem activeren. Net zoals een bacterie dat via een wondje ons lichaam binnenkomt, zal op natuurlijke wijze, ons eigen verdedigingssysteem de indringer onschadelijk maken. Bij een 2e vaccinatieprik, gaat het nog sneller, ons immuunsysteem hoeft niets meer te leren, herkent het vreemde viruseiwit meteen, en maakt er korte metten mee. Wordt je nu daadwerkelijk geïnfecteerd met Corona door een ander persoon, dan zullen alle binnenkomende virusdeeltjes onmiddellijk onschadelijk worden gemaakt, JE BENT IMMUUN.

Het RNA van het vaccin, zal overigens snel worden afgebroken in ons lichaam, RNA  is erg instabiel (daarom moet het vaccin bij -70 graden bewaard worden).

Wat zit er in het vaccin?

RNA, verpakt in vetblaasjes. Daarnaast bevat het vaccin onder meer water, zout en wat cholesterol, nodig voor de toediening.

Wel of niet vaccineren tegen Corona?

Mijn conclusie is JA. Vergeleken met andere , ouderwetse vaccins, is deze manier van vaccineren de meest veilige die volledig werkt zoals het van nature gaat, als we immuun worden. Alle ingrediënten zijn onschuldig, het belangrijkste RNA, wordt snel afgebroken door ons lichaam. Zijn er bijwerkingen, ja natuurlijk. Pijnlijke plek, koorts, hoofdpijn…..ons lichaam reageert, net zoals je bijvoorbeeld griep krijgt. Zijn er erge bijwerkingen, nee maar zeldzame bijwerkingen zijn bij elke medische handelingen mogelijk. Zeker als het om de hele wereldbevolking gaat, zullen ook de meest zeldzame bijwerkingen enkele keren voorkomen.

Laat ik me vaccineren?

JA, dit is het veiligste vaccin wat er ooit gemaakt is en ik zal geen moment aarzelen om de prikjes te halen.