I wish you happiness – Ahimsa

Richard-Gere- I wish you happinessSoms kan ik enorm boos worden. Mij overkwam dat toen ik beelden zag van een bijeenkomst over de komst van asielzoekers. Ik zag schreeuwende mensen die praten over normen en waarden, maar zelf alle regels van goed fatsoen overtreden. Mijn eerste reactie was enorme boosheid en een snel oordeel over die “hooligans”, “wie denken ze wel niet dat ze zijn……..”. Maar dit is niet de reactie die past bij een ware Yogi.

 

In yoga vormen 5 yama’s (geloften) de eerste stap op het achtvoudige yogapad van persoonlijke ontwikkeling. Ahimsa is de 1e yama, men belooft zich te onthouden van geweld. De reden voor een houding van geweldloosheid is de wet van ”oorzaak en gevolg”, ”je oogst wat je zaait”. Gewelddadigheid zal als reactie uiteindelijk meer geweld opleveren in de wereld, geweldloosheid zal op termijn juist minder geweld opleveren. Mijn spirituele leraar, Sri Vasudeva zegt dat zo prachtig, “ that my every thought, word and action may be a blessing to this world.”

 

Ook gedachten kunnen gewelddadig zijn. Observeer maar eens hoe vaak je oordeelt over anderen en je zelf. Ook negatieve gedachten zijn onderhevig aan de wet van ”oorzaak en gevolg”.

 

Richard-Gere- I wish you happiness - Ahimsa

I wish you happiness.

Boeddhist en bekende filmster Richard Gere brengt Ahimsa op een prachtige manier in de praktijk (klik hier voor zijn blog hierover). Wie hij ook ontmoet, zijn eerste gedachte is “I wish you happiness”. Dit is niet altijd makkelijk, zeker niet als je oog in oog staat met een grote vijand, of zeer moeilijke omstandigheden ontmoet. Maar toch, “I wish you happiness” blijkt een krachtige methode om te voorkomen dat je meegezogen wordt in een lawine van negatieve emoties. Het voorkomt dat je dingen doet en zegt waar je later spijt van krijgt, zorgt ervoor dat je dingen blijft zien zoals ze zijn. Probeer het en zie hoe het je leven zal transformeren. “I wish you happiness”